Porchetta er egentlig en italiensk ribberull, og er en deilig måte å variere på juleribba resten av året. Italiensk mat er jo stort sett noe alle liker, og her har jeg fylt ribba med hvitløk, ristede pinjekjerner, oregano, timian og basilikum. Denne kan serveres med deilig tilbehør, eller som pålegg på skiva når den er avkjølt. Kjøper du tynnribba hos slaktern kan du gjerne be om at de fjerner beina og skjærer av svoren, så slipper du de mest tidkrevende stegene selv.
Du trenger:
Tynnribbe (ca. 3kg)
30 g pinjekjerner
4 hvitløksfedd
Hel hvit pepper
Oregano
Timian
Basilikum
Salt
Pepper
2 dl tørr hvitvin
Start med å skjære av svoren på ribba, og skjær ut beina under. Beina tar du vare på, de er kjempegode å frese i stekepanna og så koke kraft på, gjerne sammen med litt gulrot, løk og paprika.
Når ribba er klar tørker du den godt med papir, gni inn med 1-2 ss salt og lar den ligge en halvtime mens du lager fyllet.
Knus hvit pepper og hvitløk i en morter. Finhakk pinjekjerner og bland det sammen. Hakk opp urtene, ca. 1 dl tilsammen, og bland det med resten. Gni det godt inn i ribba, og rull den sammen så stramt du klarer.
Legg svoren på en fjøl og skjær striper i den så den blir lettere å skjære i når du skal servere. Legg den stramt over rullen og knyt sammen med bomullstråd. Oppskrift på å knyte sammen finner du her: https://www.wikihow.com/Tie-a-Butcher%27s-Knot
Gni inn ribba med nykvernet pepper og salt, legg den i en ildfast form og hell i hvitvin.
Sett formen i ovnen på 140 grader, gjerne med steketermometer i midten. Den skal stå i ca 3-4 timer, avhengig av størrelsen på ribba, og skal ha en kjernetemperatur på 70 grader.
Ta den så ut av ovnen og skru opp temperaturen til 250 grader. Når ovnen er varm setter du den inn igjen i ca 10 minutter, men følg med hele tiden, til svoren har fått fin farge.
Avkjøl ribba før du skjærer i den.
Server gjerne porchetta med pesto, bakte tomater og hvitløksbrød, eller på en skive godt brød, med parmesan, pesto og rømme. Det er bare fantasien som setter grenser. Den kan også rives opp som en pulled pork, og brukes til pasta.