Grove rundtstykker uten korn

Lite er bedre enn ferske deilige grove rundstykker til frokost. De er også gode sammen med en suppe eller gryterett, og sammen med reker, egg, laks eller annet godt til kvelds.

Du trenger:
2 pk gjær (du kan bruke en, men da må de ha mye lengre hevetid)
1 liter fingervarmt vann
2-3 dl naturell yoghurt eller kefir
1 dl olje
1 ss salt
1 ss lys sirup
200 g havregryn
300 g sammalt rug grov
500 g sammalt hvete grov
1 kg hvetemel

Løs opp gjæren i litt av vesken. Ha i yoghurt, olje og sirup sammen med resten av vannet og rør godt.
Ha alt det tørre og elt godt sammen. I kjøkkenmaskin ca 5-10 minutter, eller 20-30 for hånd. Dekk deigen med plast og la den heve til dobbel størrelse. Tar ca 30 min.

Strø med mel på benken og hell deigen oppå. Del den i fire like store stykker som du triller til pølser og deler i 12 stk hver. Tilsammen får du 28 rundstykker. Arbeid så lite som mulig med deigen, og trill så hvert stykke til små boller, og sett dem på bakeplater med bakepapir. Dekk de til og hev til dobbel størrelse mens ovnen varmes opp.

Stek på 225 grader i ca 15 minutter, midt i ovnen. De blir ikke superbrune, men du kan se på undersiden om de er ferdigstekt. Der har de mer farge, og de får en hul lyd om du banker på de under. Avkjøles på rist, og fryses gjerne ned når de er avkjølte.


Tips 1) Oppskriften er også super som brød. Da får du 3-4 brød av samme oppskrift, som stekes på 175 grader, nederst i ovnen, ca en time.

Tips 2) Vil du ha mer frø kan du f.eks ha linfrø i dem. Husk da at de bør ligge i vann en stund før du baker.

Tips 3) Du kan fint bake de på kvelden med kald væske og la de kaldheve i kjøleskap over natten. Da blir de supre og nystekte på morgenen, uten så mye jobb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *