Færøysk eplekake

En veldig annerledes eplekake som er frisk og søt samtidig. Mektig med krem av fløte og sæterrømme, og med en deilig karamellfudge på toppen. Denne er syndig god, og kan lages med grønne og sure epler hele året, men er aller best med sure, norske epler i sesong.

Til bunnen trenger du:
4 eggehviter
175 g sukker
125 g hakkede pekannøtter

Til fyllet trenger du:
1 pk kremfløte
1 pk sæterrømme
2 ts sukker
5 – 7 sure epler (avhengig av størrelsen)

Til fudgen trenger du:
1 pk kremfløte
2,5 ss mørk sirup
1,5 ss vaniljesukker
75 g melis

Pisk eggehviter på medium hastighet til de begynner å skumme, skru opp hastigheten og pisk de til du har stiv marengs. Ha i sukkeret i 3 omganger og pisk godt mellom hver gang. Bland i hakkede pekannøtter til slutt.
Fordel fyllet utover bakeplate med bakepapir. Stek på 145 grader i 55 minutter. Avkjøl. Bunnen kan gjerne oppbevares i ovnen over natten for å tørke videre etter den er avkjølt litt.

Bland alt til glasuren i en kjele med tykk bunn. Kok opp og la småkoke på veldig svak varme i 45-50 minutter under konstant omrøring. Dette tar tid, men er viktig for at det ikke skal bli hard karamell, noe som skjer ved for høy temperatur eller for lang tid.

Pisk kremfløte med 1 ts sukker i en bolle, og rømmen med 1 ts sukker i en annen bolle. Bland de sammen. Skrell eplene og del de i terninger ca 6-8 mm store. Det er godt å ha biter å tygge på. Bland de inn i kremen. Det skal være ganske mye epler i den, så om det er mer flytende trenger du flere epler.

Del kaken i to like store deler og legg den ene bunnen på egnet kakefat.
Ha på eplekremen og legg den andre bunnen på toppen.
Smør forsiktig utover karamellfudgen før servering.

Tips 1) Du kan bytte ut pekannøttene med mandler, eller, om du vil ha den uten spor av nøtter, med knust cornflakes. Bruk da ikke like mange gram siden cornflakes er mye lettere enn nøtter og mandler.

Tips 2) Du kan gjerne smøre bakepapiret med litt smør først

Tips 3) Antall epler er basert på 5 granny smith epler, så bruker du norske epler må du se an størrelsen. Ikke bytt til søte gule eller røde importerte epler. Da vil kaken bli veldig tam.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *