Wienerbrød

Wienerbrød er noe av det beste du kan servere til kafféen. En positiv ting med at høsten kommer med kaldere temperaturer er at det er mye lettere å bake med smørdeig, eller butterdeig. Du kan selvsagt kjøpe ferdig fryst deig på butikken, men det er mye bedre å lage selv, og vel verdt jobben. Er det for varmt må deigen i kjøleskap mellom hver utkjevling, og selvom det går ca en pakke med smør til denne deigen, så bør du kjøpe to, slik at en pakke er i kjøleskapet hele tiden, så du alltid har kaldt og hardt smør.

Til deigen trenger du:
1 pk gjær
3 dl melk
3 ss sukker
1 egg
500 g hvetemel
1 – 2 pk kaldt, ekte meierismør

Til vaniljekrem trenger du:
3 eggeplommer
1 dl kremfløte
2 dl helmelk
1 ss maizena
1 dl sukker
1/2 vaniljestang

Egg
Melk
Melis

Rør gjæren ut i kald melk. Ha i sukker, mel og sammenvispet egg. Elt det lett sammen, bare til alt er blandet, og la den stå på benken en halvtimes tid mens du lager fyllet.

Til vaniljekremen splitter du vaniljestangen og skraper ut frøene. bruk gjerne baksiden av en teskje for å skrape. Hell melk og fløte i en kjele med tykk bunn og ha i vaniljefrøene og stangen. Kok opp mens du pisker sammen eggeplommer, sukker og maizena. Blandingen kan virke veldig tørr, men det er helt greit.
Når melken har kokt opp tar du ut vaniljestangen og heller litt og litt av den varme melken i eggeblandingen mens du pisker det godt sammen så det ikke klumper seg.
Hell det tilbake i kjelen og kok opp under konstant omrøring. Pass godt på så det ikke svir seg i bunnen. Vaniljekremen er ferdig når den er passe tykk.
Vil du ha den ekstra fløyelsmyk kan du helle den gjennom et dørslag for å få ut evt eggestrenger, og rør gjerne inn en god klump kaldt smør. Avkjøl.

Hell mel på benken. Deigen kan være ganske løs, men den blir enklere å jobbe med etterhvert. Kjevle ut deigen til et kvadrat på ca 30×30 cm
Høvle meierismør med ostehøvel og legg det på 2/3 av deigen. Brett sammen deigen med den 1/3 uten smør over 1/3 med smør, og så en gang til over den siste 1/3 så du får flere lag smør. Er det varmt i rommet er det nå du legger deigen i kjøleskapet og tar en pause. Eventuelt bytt smørpakke til en kald pakke. Vri deigen 90 grader og kjevle den på nytt og legger på smør på samme måte som sist gang. Gjenta dette tre ganger før du kjevler en siste gang. Deigen blir fastere for hver gang du kjevler inn smør, og dermed lettere å jobbe med. Skjær gjerne av kantene så du får en helt rett firkant med smør i alle kanter. Del den i passe store stykker, ca 10×10 cm.

Det er flere måter å forme wienerbrød, men klassiske vindmøller får du ved å skjære et stykke inn i hvert hjørne. Brett annethvert hjørne inn mot midten så du har en vindmølle. Legg vaniljekrem på midten og legg de på bakeplate med bakepapir. Dekk til med plast og la de heve ca 40-45 minutter.
Pensle de med sammenvispet egg og melk. Stek midt i ovnen på 225 grader i 10 minutter.

Når de er ferdige kan de avkjøle på stekebrettet. Pynt med melisglasur og server.

Tips 1) Varier gjerne fyllet. Marsipan og bringebær, makronfyll, eplesyltetøy eller nøtter og lønnesirup er gode forslag til fyll

Tips 2) Wienerbrød er kjempegode å fryse ned. De kan også fryses rå. Ta de da opp noen timer før og tin i kjøleskap. Hev, stek og nyt nystekte wienerbrød når du får lyst på en godbit.

Tips 3) Margarin er mye lettere å bruke enn smør, da det ikke mykner like raskt. Smaken er derimot mye bedre med ekte smør.

Tips 4) Deigen er den samme som du bruker til croissanter. Lag større firkanter som du deler i to. Rull sammen fra den brede delen for å få riktig form. Hev som ellers og pense godt med egg. Stek i 8 minutter på 225 grader. Lager du de mye større må du se an steketiden.

Én kommentar til “Wienerbrød”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *